Lavere energiforbrug

Jyske Bank har renoveret belysningen – efter års detektivarbejde

Jyske Bank

Energiforbruget var ikke i fokus, da belysningen hos Jyske Bank i Vanløse skulle renoveres. Det var designet - og det var svært at finde det helt rigtige. Men det lykkedes – og banken har fået en løsning, hvor energiforbruget er mere end halveret, og lysniveauet er tre gange så højt som tidligere.

I Jyske Bank ved man præcis, hvad man vil have, når det gælder belysning. I hvert fald er designkravene ret klare. Det er umiddelbart en god ting at have helt styr på sine ønsker og krav - men det kan også betyde, at man kommer på et større detektivarbejde.  Det har Peter Schytte, der er el-ingeniør i Jyske banks afdeling for Bygninger og Teknik, måttet sande. Han har været ’belysningsdetektiv’ i en årrække:    

”Vi havde været på udkig efter en erstatning for den tidligere belysning i flere år, uden at kunne finde noget som passer. Vi foretrækker runde dekorative halvforsænkede armaturer, men har i nogle afdelinger været nødt til at gå på kompromis og montere firkantede 60x60 indbygningsarmaturer. Det er faktisk først, da Søren Schnedler fra Lemvigh-Müller præsenterer os for Circulus-armaturet, at vi for første gang oplever et reelt alternativ, der opfylder vores designkrav”.

Passer i designet – og til montagehullerne

En ting var at Circulus-armaturet levede op til designkravene. Det var også helt afgørende ved valget af belysning, at armaturet kunne anvendes i de eksisterende rammer:  

”Først og fremmest er vi altid på udkig efter kvalitet, men her var det desuden et krav, at armaturet kunne monteres i det eksisterende lofts montagehuller fra den tidligere belysning. Det har i det hele taget været afgørende for os, at vi skulle ændre så lidt som muligt på bygningen. Derfor har vi også valgt en lysstyring til de nye armaturer, der kan fungere med den eksisterende installation”, siger Peter Schytte.

Han fortæller, at de nu har mulighed for at få tre gange så høje lux-niveauer som tidligere. De styrer belysningsniveauet automatisk i forhold til dagslyset, og så er der i mødelokalerne mulighed for manuel regulering, så brugerne kan tilpasse lyset til forskellige præsentationer og mødeformer.

Sidegevinst: Lavere energiforbrug

Selvom energiforbruget ikke var et fokuspunkt, har renoveringen af belysningen kastet en ekstra gevinst af sig i form af et markant lavere energiforbrug, fortæller Peter Schytte:

”Det tidligere armatur var bestykket med en gammeldags 38W 2D lyskilde, og kombineret med spolens forbrug var vi oppe på cirka 42W systemeffekt. Med Circulus er vi skiftet til LED med bare 17W per armatur ved fuld tænding, og da vi oftest dæmper lyset, er det anvendte energiforbrug meget lavere. Optimering af energiforbruget var egentlig ikke en prioritet i dette tilfælde, men er naturligvis en gunstig sidegevinst”.

Består medarbejdertesten

Den endelige test på valget af armaturer er i bund og grund medarbejdernes oplevelse og accept, understreger Peter Schytte og siger:

”Det vigtigste for os er tilfredse brugere. Derfor tester og afprøver vi alle belysningsløsninger i bygningsafdelingen, og afviser mange baseret på den feedback vi får fra brugerne. Når det gælder den nye belysning i Vanløse-afdelingen, skal brugerne naturligvis vænne sig til højere lysniveauer, men Circulus giver et godt og blødt lys, og generelt udtrykker mine kolleger tilfredshed med skiftet.”

Som man kan ane er belysningen noget, der bliver taget meget grundig stilling til i Jyske Bank – lige fra design og montering til medarbejdertrivsel. Heller ikke valget af samarbejdspartnere er tilfældigt:

”Vi lægger vægt på at arbejde sammen med seriøse samarbejdspartnere, og i valget af armatur er det en stor fordel, at producenten yder fem års garanti, og naturligvis at vi har tillid til den rådgivning og sparring, vi får hos Lemvigh-Müller”, siger Peter Schytte. 

Skjul beskrivelsen
Fakta
Sag:

Jyske Bank, Vanløse-afdeling, renovering af belysningen på 1. sal

Belysningsleverandør:

Lemvigh-Müller

Producent:

SG Armaturen

Belysningsarmaturer:

Circulus

Lysniveauer - før og efter

Kantine 125 lux - 395 lux. Gange 50-75 lux - 300-350 lux. Møderum 125 lux - 410 lux. Konferencelokale 200 lux - 600 lux

Galleri

Henvisning til produkter